Bojanova priča

Bojanova priča

Rođen sam i rastao, može se reći, u normalnoj porodici, u kojoj se nije baš mnogo pričalo o Bogu. Majka je malo naginjala ka religiji a otac nikako. Skoro sve što sam naučio o Bogu i Isusu saznao sam od babe ( mamine mame). Učen sam tako da poštujem Boga. Sa babom sam išao i u crkvu, uglavnom na pričest i za Vrbicu ( po poklon). Nikad nisam opsovao Boga , sunce i hleb. Mislio sam da je to sve dovoljno da bih se nazivao dobrim vernikom.

Kada sam odrastao vodio sam se istim tim principima samo što je uz sve to došao i alkohol, žene, laži itd. Postio sam skoro uvek uskršnjni post, za Uskrs se pričešćivao, i samo tada sam išao u crkvu i možda za Badnje veče ako ne preteram sa alkoholom. Mislio sam da sam dobar vernik ako ne odem pijan u crkvu i da je to dovoljno!!!  U nekom periodu sam samo gledao kako da osvojim što više devojaka. Mislio sam da će me to usrećiti. Da ću biti „faca“. Nisam mogao da se smirim ni pored jedne devojke. Čak i kad sam imao dužu vezu gledao sam svaku priliku da „švrljam“. Što se tiče laži,  lagao sam uvek kad je to trebalo da se izvučem od posledica i da „ navedem vodu na svoju vodenicu“. Kupovao sam razne stvari (tehniku, garderobu, telefone...) misleći da će me to sve usrećiti. Posle par dana euforije opet se sve vraćalo na staro i na ravnu crtu ravnodušnosti. Nisam bio ni dobar sin, ni brat, ni stric, ni partner!!! Nisam bio dobar ni u čemu.

Na Alfu me je pozvala moja snajka, žena mog starijeg brata. Moj brat je dugo godina bio heroinski zavisnik  i jako problematičan od malena. Njegova žena, deca i cela porodica je patila zbog toga, s njim sam imao jako loš odnos. Ali desila se neverovatna promena u njegovom životu, posle boravka u hrišćanskom centru za rehabilitaciju zavisnika, kući je došao jedan novi čovek koji je voleo Boga, brinu se o deci i radio da povrati poverenje svoje supruge. Zainteresovao sam se za celu priču jer sam već neko duže vreme primećivao kako u braku lepo funkcionišui kako im kuća prosperira posle svega kroz šta su prošli.

Došao sam na Alfu bukvalno nesvestan koliko ne znam ništa o Isusu i hrišćanstvu.  Mislim da nisam ni jedan satanak propustio.

Svidela mi se cela atmosfera i što sam mogao da kažem svoje mišljenje

Shvatio sam da je je hrišćanstvo u stvari odnos sa Bogom i da se odnos treba graditi. Na jednom sastanku govornik je uporedio taj odnos kao vezu između  momka i devojke, da ne možemo da se vidimo sa devojkom dva puta godišnje (Božić i Uskrs), već ako se ne vidimo bar da se svaki dan čujemo telefonom.

Uvek sam se pitao zašto Isus nije pobegao od razapinjanja kad je već znao šta mu se sprema. Na Alfi su mi se otvorile oči jer sam saznao da je to učinjeno da bi se oprostili gresi svih ljudi , čak i moji koji će se desiti 2000 godina kasnije.

Shvatio sam da sam veliki grešniki da želim Hrista u svom životu. I da je to veoma lako, treba se pokajati i primiti njegovu ljubav i oproštenje. Na jednom sastanku sam se molio i prihvatio Isusa za svog Gospoda i Spasitelje.

Saznao sam da je Hrist živi Bog i da je u svakom trenutku pored mene i samnom

Počeo sam da praktikujem molitvu kad god sam osetio potrebu  na poslu, kod kuće, dok vozim i u razmi situacijama, i video sam da pomaže.  Počeo sam i da čitam Novi zavet koji smo svi dobili na Alfi.

Posle završenog kursa nastavio sam da dolazim nedeljom u crkvu. Uživam u slavljenju Boga. Priključio sam se kućnoj grupi. Čitam Bibliju kad god imam vremena ne birajući mesto ( posao, bus itd) i briga me da li će neko u mojoj blizini reći nešto loše što to činim. Volim da pričam o Bogu i Bibliji ( ono skromno što znam) sa ljudima koji pitaju ili bacaju crv sumnje na sve to.  Trudim se da pomognem ljudima , čak i kolegama sa kojima nisam baš u njaboljem odnosu, jer znam da ne služim samo njima nego i  Hristu. Veran sam svojoj devojci. Na pitanja iskreno odgovaram bio kriv ili ne.

Zahvalan sam Bogu  što mi je otvorio oči i što mi je ispunio dušu i srce.  Bez Hrista sve je prazno a sa njim sve je moguće.

Find an Alpha near you

Try Alpha

Find out more about Alpha

Learn more

Related